Dagopvang

Het kinderdagverblijf van de Kwieke Kievit heeft twee horizontale groepen; een babygroep en een peutergroep. De babygroep is de plek voor de allerkleinsten in de leeftijd van 10 weken tot ongeveer 22 maand, op de peutergroep spelen de kinderen van ongeveer 20 maand tot 4 jaar.

De ruimtes zijn zo gemaakt dat er contact is tussen de twee groepen; de kinderen leren elkaar en de leidsters kennen wat vertrouwen geeft bij de overgang naar de andere groep, een kind kan steun zoeken bij zijn broer of zus en speelgoed wordt uitgewisseld voor meer uitdaging.

De kinderen mogen tussen 7.30 uur en 9.00 uur worden gebracht, in overleg kunnen we vanaf 7.00 uur opvang bieden.
We ontvangen het kind en de ouder en praten bij over de voortgang van het kind.
Na het afscheid gaan de kinderen spelen, ze kiezen zelf wat ze willen gaan doen, de één loopt gelijk naar de blokkenhoek, de ander wil een tekening maken.

De baby heeft zijn eigen ritme en deze volgen we de hele dag. Middels een schrift houden de ouder en leidsters elkaar op de hoogte.

Voor de dreumes en peuter zijn er activiteiten die elke dag terug komen, dit geeft houvast en ritme voor het kind.
Rond 9.30 uur gaan we aan tafel, zingen we liedjes, gaan we fruit eten en wat drinken. De dreumesen op de babygroep en de peuters op de andere groep.

Daarna is het tijd om naar buiten te gaan, overall en laarzen aan en eropuit!
Spelen in de grote tuin met tractors en fietsen, klimmen op de grote boomstam of tractorband, verstoppen achter de struiken of graven en scheppen in de zandbak.
Maar we kunnen ook naar de stal gaan, de koeien en kalfjes voeren en klimmen/ rollen in het hooi.

Als we uitgespeeld zijn, gaan we naar binnen voor de boterham. Eerst de handen wassen en dan samen de tafel dekken. Tijdens de gezellige maaltijd gaat er heel wat brood door, de kinderen en medewerkers hebben blijkbaar honger gekregen van de buitenlucht en het actieve spelen.

Na het eten gaan de kinderen, die er behoefte aan hebben. slapen. Soms duurt het even voor ze in slaap vallen omdat ze eerst nog met elkaar moeten kletsen en lachen.
De kinderen die op blijven, pakken een spel of puzzel, gaan knutselen, lezen een boek op de bank, bouwen een treinbaan, picknicken met de poppen. Het is maar net waar ze zin in hebben. Vaak zie je wel dat ze voor rustig spel kiezen, tijd om even bij te komen. Maar ze kunnen er ook voor kiezen om buiten te gaan spelen.

Wanneer alle kinderen weer wakker zijn, gaan we samen aan tafel voor een voorleesverhaal of zingen en muziek maken. Fruit eten en drinken en dan weer verder spelen. Om 16.30 uur eten we samen een koekje, dit is het teken voor de kinderen dat daarna de papa’s en mama’s komen, een duidelijk gegeven en houvast voor ze.

Tussen 16.30 uur en 18.00 uur gaan de kinderen naar huis, in overleg kan dit later, tot 18.30 uur.

Peuteropvang

Naast de dagopvang voor alle leeftijden, bieden wij op de woensdagochtend Peuteropvang. Kinderen in de leeftijd van 2+ tot 4 jaar zijn vanaf 8.00 uur welkom en na de boterham, rond 13.00 uur, gaan ze weer naar huis.
Deze ochtenden verschillen niet veel met de andere dagen, dezelfde activiteiten komen aan bod, denk aan het vrije spel, samen zingen en fruit eten, buiten spelen. Maar doordat er veel leeftijdgenootjes zijn om mee te spelen, kunnen de kinderen tot ander spel komen, de leidsters dagen dit ook uit.

BSO

BSO staat voor Buiten Schoolse Opvang: voorschools, naschools en tijdens de schoolvakanties.

Medewerkers van de Kwieke Kievit brengen en halen de kinderen van school, wij vinden het belangrijk dat er voor het kind een bekend en vertrouwd gezicht bij de school staat.

Tijdens de schoolvakanties brengt de ouder/verzorger het kind zelf naar de Kwieke Kievit tussen 7.30 uur en 9.00 uur. In overleg kunnen we vanaf 7.00 uur opvang bieden.

Als de kinderen uit school komen, gaan ze lekker spelen. Als iedereen binnen is, gaan de kinderen en leidsters samen fruit eten en wat drinken. Bij mooi weer gebeurt dit lekker buiten.
Daarna is het spelen, knutselen, verder kletsen, voetballen, hutten bouwen, en ga zo maar door. De kinderen mogen zelf kiezen wat ze gaan doen, het is hun vrije tijd na een dag school! De leidsters spelen in op hun behoeftes.

Tijdens de schoolvakanties zijn de kinderen de hele dag bij de Kwieke Kievit, dan wordt er overlegt en samen bedacht met de kinderen welke activiteiten er worden ondernomen.
Dit kunnen activiteiten zijn binnen de opvang: bv. knutselen voor een feestdag, waterestafette in de zomer, voetbaltoernooi.
Maar ze kunnen ook de boerderij op, naar ons bos, vliegeren in het weiland, vissen in de sloot, op pad met de bakfiets en de picknick mand en nog veel meer.
Tussendoor wordt er tijd gemaakt voor de gezamenlijke broodmaaltijd, het fruit eten en ranja drinken.

De kinderen worden tussen 16.30 uur en 18.00 uur opgehaald, in overleg kan dit tot 18.30 uur.