Moestuin

In zowel de peutertuin als de grote tuin hebben we een moestuin gemaakt.
We volgen het programma van het Schooltuinproject of we maken ons eigen tuinplan.

In het vroege voorjaar beginnen we binnen met het opkweken van de planten, in de groepsruimte van de peuters en de BSO vind je dan minipotjes en kweekkasjes. De kinderen volgen dagelijks het groeiproces en tijdens de kring gaan de potjes rond en vertellen we wat er gebeurt met de gepote zaden.
Als ze groot genoeg zijn, gaan we met de kinderen de plantjes in de moestuin zetten. Daarna helpen de kinderen met onkruid wieden, oogsten, koken en opeten.
Aan het enthousiasme van de kinderen kun je zien dat ze het leuk vinden om in de moestuin te werken. Het groenafval wordt in de aanhanger van de tractor gelegd en weggereden naar de composthoop, tussen de grote bladeren wordt gezocht naar de courgettes. Van alle groentes zijn de wortelen het meest favoriet, je kunt ze na het oogsten zelf wassen en opeten of je verwent de konijnen met dit lekkere hapje en kijkt hoe snel ze de wortelen opeten.

Maar in de moestuin vind je ook allerlei kleine dieren die de kinderen verwonderen. Eerst is het een beetje eng om een regenworm te zien maar al snel is de angst overwonnen en mag de worm over een hand kruipen om vervolgens weer in de grond te verdwijnen, nakijkend door de kinderogen. En wat zijn de vlinders mooi die op de bloemen van de pluktuin afkomen.

Kortom, de moestuin heeft voor ons een meerwaarde, het brengt de kinderen verwondering, verbazing, rust, respect voor alles wat leeft.